Frågor och svar

Är tandblekning säkert?

BrilliantSmile-metodens klinikblekning utförd av certifierad personal är en helt säker behandlingsmetod. Tandläkare måste naturligtvis undersöka tänderna grundligt och behandla skadade tänder innan tandblekningsbehandling kan påbörjas. Patienten skall ha varit hos tandläkare inom den senaste tre-månadersperioden före tandblekning.

Vilka resultat kan garanteras?

En blekningsbehandling med BrilliantSmile gör att tänderna blir i genomsnitt sju nyanser vitare. Resultatet är individuellt och beror på typen och graden av missfärgning. För att få en rättvis bedömning boka dig för en konsultation.

Vad orsakar missfärgningar?

Missfärgningar kan vara ett resultat av arv, medicinering, dålig munhygien, åldrande, rökning, vissa mat och drycksorter eller en kombination av samtliga nämnda orsaker.

Är du en bra kandidat för tandblekning?

Personer med de flesta typer av missfärgningar kan uppnå en vitare nyans på sina tänder med hjälp av BrilliantSmile’s metod för tandblekning.

Måste jag använda bettskena?

BrilliantSmile’s kliniktandblekning utförs utan bettskenor. Det är en behandling som sker vid ett tillfälle på din klinik, istället för att du ska behöva använda dig av bettskenor, natt efter natt, kommer du att se resultatet omedelbart.

Hur lång tid tar det innan mina tänder blir missfärgade igen?

Hur lång tid det tar för dina tänder att bli missfärgade igen beror på dina levnads- och kostvanor. Vanligast är att man vill göra om behandlingen efter tre till fem år.

Hur kan mina tänder bli vita utan att de tar skada?

Före blekningen så poleras diverse ytliga missfärgningar bort. Därefter blir dina tänder blekta med BrilliantSmile’s medicinskt CE märkta och PH neutrala blekgel som aktiveras med plasmaljus. Gelen frigör fria syreradikaler som i detta fallet används för att tränga in och förgöra missfärgningar i tanden utan att skada eller på annat sätt förändra tandens emalj.

Tandblekning själv eller professionell tandblekning?

Att bleka tänderna kan man göra på flera olika sätt. Med varierande resultat. I artikeln beskrivs bl.a. laserblekning, plasmaljusblekning, ultraljudsblekning och blekning med blekskena. De är de mest effektiva metoderna som finns idag och de metoder som ger goda resultat. Det finns dock skillnader mellan tandblekning med plasmaljus eller ultraljud och tandblekning med laser som är viktiga att poängtera. T.ex. Plasmaljusblekningen är avsevärt skonsammare än lasern och minimerar chanserna för tillfälliga biverkningar såsom ilningar och isningar.

Missfärgade tänder

De allra flesta människor har någon form av missfärgning på sina tänder. Mat, kaffe, te, vin, läsk och givetvis snus och rökning sätter sina spår. Viss medicinering och vissa sjukdomar kan missfärga tänderna. En olycka kan orsaka missfärgningar på en tand eller på flera tänder för den delen. Intressant är också att ett för stort intag av fluor under förkalkningen av tänderna kan göra tänderna missfärgade. Dessutom så minskar oftast vitheten med åren och somliga av oss har mindre vita tänder redan från födseln.

Varför bleka tänderna?

Att le och skratta är hälsobringande och ditt leende är dessutom en viktig del av det första intrycket andra människor får av dig. Tandblekning bidrar oftast inte bara till vitare tänder och ett vackrare leende utan även till en bättre självkänsla. Redan i faraonernas Egypten så blekte människan sina tänder. Sedan dess har metoderna för tandblekning utvecklats kraftigt. Idag kan de flesta få ett bländande vitt leende.

Metoder för professionell tandblekning

Tandblekning är en process som bleker missfärgningar ur dina tänder ända från emaljen in till dentinet. Det finns flera olika metoder för att bleka tänderna, både tandblekning hemma och på klinik. Det är viktigt att känna till att alla tandblekningsmetoder inte ger samma resultat på dina tänder.

Varför använder Brilliant smile sig av plasmaljusblekning?

Vid plasmaljusblekning används plasmaljus för att aktivera blekningsgelen. Tandkött, läppar, munhåla etc. behöver inte täckas över för att undvika skadliga bieffekter och inga ilningar i tänderna uppstår under eller efter behandlingen. Plasmaljusblekning innebär att man använder sig av noggrant sammansatta och milda preparat i kombination med välbalanserad ljusstyrka. Normalt sett behöver inte heller patienter som bleker sina tänder med plasmaljus återkomma för upprepade behandlingar. Blekning med plasmaljus ger mycket bra resultat.

Blästring

Att blästra tänderna är eg. ingen blekningsmetod i ordets rätta bemärkelse, eftersom metoden endast avlägsnar ytliga missfärgningar mekaniskt. Blästring fungerar bra om man endast vill ta bort ytliga missfärgningar. Ett fåtal blästringsmetoder har visat sig ha så stark blästringseffekt att en viss tillfällig skrovlighet i emaljen uppstått. Denna typ av skrovlighet gör det lättare för nya missfärgningar att fastna på tandytan. BrilliantSmile rekommenderar endast blästring med blästringspulver (prophypulver) som inte skadar emaljen.

Vad är det som bleker tänder?

Det som bleker bort missfärgningarna i tandens emalj är en oxidations reduktions (redox) reaktion som spjälkar upp långa färgade molekyler till mindre färglösa. Dessa molekyler bryts i sin tur ner till koldioxid CO2 och vatten. Väteperoxid eller annat oxiderande ämne frigör ”ensamma” syreatomer så kallade fria radikaler. Dessa ”söker upp” organiska molekyler och bryter ner dem.

Hur kommer det sig att emaljen inte påverkas av vissa typer av tandblekning men gör det av andra?

För att förstå varför det är så bör man veta lite om tandens uppbyggnad. Emaljen består till största delen av oorganiskt material. Ca 96%. I de allra flesta fall är resterande ca 4% vatten och organiska missfärgningar. Tandblekning som använder sig av oxidationsmetoden skadar inte emaljen då de fria syreradikalerna endast påverkar organiskt material och därmed lämnar emaljen opåverkad. Detta är teori i de flesta fall. Många preparat har basiska alternativt sura PH-värden vilket gör att de istället fräter på tändernas emalj. I vissa fall kan det förekomma tillsatser i tandblekningsgel som ytterligare ”luckrar upp” emaljen. Tillsatser såsom fosforsyra skadar tändernas emalj eftersom den fräter bort en bit av emaljen.

En av anledningarna till varför vissa tillverkare vill ha sura eller basiska tandblekningspreparat är att det är enklare att producera fungerande preparat då etsningen på emaljen bidrar till ökade blekningseffekt på bekostnad av emaljen. En annan orsak kan vara risken för patentintrång vid försäljning av PH-neutrala preparat i vissa världsdelar.

Var alltid noggrann med att undersöka vilket PH-värde tandblekningspreparaten som ni skall använda har. Detta gäller även i de fall ni planerar att köpa tandblekningspreparat från tandläkaren. PH-värdet skall vara 7 för att preparatet inte skall vara frätande och därmed skadligt för emaljen.

Vad är Väteperoxid?

Väteperoxid, tidigare även kallat vätesuperoxid och även salufört i Sverige under varumärket Oxygenol, är en kemisk förening med formeln H2O2. (källa; Wikipedia)

Väteperoxid används som blekmedel inom industrin eller för t.ex. tandblekning. Väteperoxid finns i olika styrkor för olika användningsområden en 3% lösning kan användas för sårtvätt till tandblekning används 6% upp till 35% lösning. Väteperoxid har en snabbare utsöndring av fria syreradikaler än t.ex. karbamidperoxid och används därför i dagblekning- och klinikblekningspreparat.

Vad är Karbamidperoxid?

Karbamidperoxid även kallad Urea peroxid, Urea Väteperoxid, är en förening av Urea (karbamid) och Väteperoxid (CH6N2O3, eller CH4N2O.H2O2). Karbamidperoxid har flera användningsområden. Bl.a. till sårtvätt, för att lösa upp öronvaxproppar och för att bleka tänder med. En 18%-ig lösning av karbamidperoxid bryts ned till en 6%-ig väteperoxidlösning och börjar därefter alstra fria syreradikaler som bleker tänderna. Omvandlingen från Karbamidperoxid till Väteperoxid tar ca 30-60 minuter. Karbamidperoxid är därför inte lämplig för klinikblekning eller hemblekning på dagen även om det går att använda den som sådan om man väljer att sitta med preparatet i två timmar eller mer. Karbamidperoxid är en stabilare produkt som tål rumstemperatur vilket gör att många producenter väljer att marknadsföra denna produkt som hemblekning.

Vad är Hydrogenperoxid?

Hydrogen peroxid eller Hydrogenperoxid är engelska för Väteperoxid H2O2… En anledning att använda den engelska översättningen kan vara i marknadsföringssyfte.

Vilken styrka på Väteperoxid och Karbamidperoxid får man sälja över disk eller webshop till Svenska konsumenter?

Väteperoxid och karbamidperoxid i höga koncentrationer (högre än 0,1%) för tandblekning, får enligt EU-lag inte säljas till slutkund varken i butiker (ICA, Apoteket mm) eller via näthandel. Undantag från denna EU-lag förekommer med olika utformning lokalt i olika länder i Europa.

Gravid eller ammande hur är det då med tandblekning?

En tandblekning utförd på klinik och på ett bra sätt är en icke invasiv behandling. Tandblekningspreparat läggs på tänderna och avlägsnas med sug efter avslutad behandling. Den mängd tandblekningspreparat man får i sig under en klinikblekning är försumbar. Det finns inga studier som påvisar att det är farligt för barnet eller mamman med någon form av tandblekning. Varför har då de flesta (inkl. BrilliantSmile) graviditet och amning som en kontraindikation? Svaret är enkelt! Då det inte finns några studier som påvisar att barnet eller mamman inte påverkas av tandblekningen, är en chansning som kan påverka ett ofött barns hela framtida liv, inte värt att experimentera med. Avvakta därför med tandblekningen tills dess att ni har slutat amma.

Kan man bleka tänderna om man har ett tandsmycke? Vad händer då?

Ja, man kan bleka tänderna om man har ett tandsmycke. Tandsmycken består av oorganiskt material och påverkas inte av tandblekning. Håll i tankarna att blekmedlet inte kan bleka tänderna bakom tandsmycken vilket kan leda till att tanden är lite missfärgad bakom tandsmycket den dag man väljer att ta bort det.

Kan man bleka tänderna om man har en fyllning? Vad händer med fyllningen?

Ja, man kan bleka tänderna när man har fyllningar. Fyllningen består av oorganiskt composit-material och påverkas inte av tandblekningen. Tänk även på att fyllningen inte påverkas färgmässigt av tandblekningen och kan därför framträda som gulare när resten av tanden bleks. Ytliga organiska missfärgningar som fastnat på en fyllning kan blekas bort under en tandblekning vilket medför att en fyllning också kan bli något ljusare efter en blekning. Räkna ändå för säkerhets skull med att ni eventuellt kommer att få byta t.ex. en väldigt synlig fyllning på en framtand.

Hemblekning från internet är det verkligen samma som hos tandläkaren?

Hemblekningspreparat får enligt EU-lag inte säljas via hemsidor. De aktörer som ändå säljer preparat via svenska hemsidor är i regel ganska ljusskygga företag som ägs av utländska företag som inte går att spåra. Dessa företag ser ofta till den kortsiktiga profiten och bryr sig inte om att köpa in dyra medicintekniskt CE-märkta tandblekningspreparat av hög kvalitet. Sådana preparat kan ha PH-värden som är sura eller basiska som då riskerar att skada tändernas emalj. Det kan vara preparat som skadar ert tandkött eller på annat sätt har negativ påverkan på era tänder. Då preparaten inte är kontrollerade kommer ni inte veta detta innan köp och användning. Det är i regel inte samma preparat som säljs via tandläkare. Vi avråder bestämt från köp av denna typ av ”billiga” nätprodukter. Vänd er istället till en seriös klinik som kan ge er en skräddarsydd tandblekningslösning utefter era behov.

Kan verkligen ALLA få vitare tänder?

De allra flesta kan få avsevärt vitare tänder av tandblekning!

Ca 15-20% av befolkningen är av olika skäl svårblekta! Exempel på svåra missfärgningar kan vara mycket mörkt missfärgade tänder, tjocka tänder, grå missfärgningar, genomskinlighet, fluoros, läkemedelsmissfärgningar, röda pigment i tänderna, mm. I dessa fall kan det behövas längre tids blekning för att uppnå önskat resultat.

Det finns ett fåtal personer som inte får något resultat alls. Trots att det är mycket ovanligt så förekommer det i sällsynta fall. Dessa har oftast missfärgningar som inte är organiska och påverkas därför inte alls av tandblekning.

Kan man få vitare tänder med tandkräm?

Tandkräm kan inte bleka tänderna såsom en riktig tandblekning kan göra. En tandkräm kan däremot avlägsna ytliga missfärgningar, tandsten och plack så att tanden blir ljusare.

En blekning går effektivt in i tandens emalj och bleker bort de missfärgningar som finns djupt inne i emaljen. Detta kan man aldrig uppnå med en tandkräm av två skäl. Det första är att tandkrämer normalt inte alstrar fria syreradikaler och det andra är att exponeringstiden är för kort för att blekningseffekt skulle vara möjlig att uppnå.

I vissa länder utanför Europa kan man hitta tandkrämer som innehåller karbamidperoxid. Dessa skulle man behöva använda i flera timmar åt gången för märkbar blekningseffekt. Det är självklart inget bra alternativ.

Ytliga missfärgningar kan avlägsnas med hjälp av tandkräm, på olika sätt.

Ett sätt är att slipa bort missfärgningarna, vilket då har en negativ påverkan på tändernas emalj. Undvik att använda slipande tandkrämer dagligen. Tyvärr har många av de billiga whitening tandkrämerna som man kan hitta i butiker en skadlig slipverkan på emaljen (slipfaktor; RDA 100 eller mer).

Ett annat sätt att ta bort ytliga missfärgningar är att använda tandkräm som löser upp missfärgningarna utan att slipa. Dessa tandkrämer är lämpliga för att användas dagligen men har i regel dyrare ingredienser som normalt avspeglar sig på slutpriset.

Tar tandblekning lång tid?

Jämfört med äldre och mer invecklade metoder med halogenlampor och dylikt är tandblekning med LED-Plasmaljusteknologi mycket bekvämt och ger fantastiska resultat. Räkna med att en tandblekning inklusive för- och efterkonsultation tar 1,5-2 timmar.

ANDRA METODER PÅ MARKNADEN (som vi inte använder på Göteborgs tandblekning)

Tandblekning med laser
Vid laserblekning används laser för att aktivera blekningsgelen. Behandlingen är ofarlig men det är vanligt att man känner ilningar i tänderna. Ilningarna kan sitta i några dagar efter behandlingen. Vid tandblekning med laser isoleras tandkött och tandhalsar med ett tättslutande plastmaterial och såväl patient som tandläkare behöver skyddsglasögon mot laserljuset. Alla är inte lämpliga kandidater för laserblekning. En viktig risk att beakta vid tandblekning med laser är att lasern värmer upp tanden och kan i vissa fall ge biverkningar i form av pulpretraktioner.

Blekskena
Tandblekning med hjälp av blekskena tar längre tid än en laserblekning eller blekning med plasmaljus. Du kan köpa ett blekningskit i en vanlig affär, via postorder eller Internet. Ett annat alternativ är att få en individuellt anpassad blekskena av en tandläkare. Själva blekningen av tänderna sköter du själv hemmavid. Antingen nattetid eller dagtid. Resultatet blir liknande som vid en laser- eller plasmaljusblekning men tar avsevärt längre tid och är besvärligare.

Tandblekning själv med Whitening Tandkräm
En enkel metod för tandblekning hemma är tandkräm. Whiteningtandkrämer bör innehålla aktiva ingredienser för att på ett säkert sätt ta bort ytliga missfärgningar utan att ha en skadlig slipverkan. Aktiva ingredienser kan vara karbamidperoxid, enzymer eller pyrophosphate.

Det vanligaste är att tandkrämer istället har en slipande verkan som slipar bort ytliga missfärgningar. Det är billigare att tillverka tandkräm med hög slipverkan istället för aktiva ingredienser och därför väljer många tillverkare att producera whiteningtandkrämer med hög slipverkan. Dessa tandkrämer är inte lämpliga att använda varje dag då det vanligtvis uppstår en mindre skada på emaljen vid användning av en starkt slipande tandkräm. Dessa typer av tandkrämer är lätta att hitta i butikshyllorna i Sverige.

Tandkrämer med Karbamidperoxid säljs inte i Sverige och har dessutom en försumbar effekt på missfärgningar pga den korta exponeringstiden. Karbamidperoxid behöver lång exponeringstid för att fungera. Längre tid än 20 minuter. Vi borstar normalt tänderna i 1-2 minuter vilket inte räcker för att karbamidperoxiden ska hinna aktiveras.

En whiteningtandkräm innehållande enzymer, pyrophosphate och zink citrat eller andra aktiva ingredienser som motverkar missfärgningar är däremot en effektiv och säker metod för att hålla ytliga missfärgningar borta från tänderna.

Whiteningtandkrämer som fungerar påverkar inte missfärgningar som sitter inne i tänderna utan enbart missfärgningar som sitter på ytan av tänderna.
Whitening Strips

Whitening Strips är remsor belagda med lågprocentig blekningsgel. Remsorna täcker endast vissa delar av de främre tänderna och de tar inte bort fläckarna mellan tänderna. Remsorna ger ofta ett ojämnt och fläckigt resultat. De är ej heller godkända i Sverige.

Hemblekning via Internet
Då det gäller billiga kurer som man kan beställa över Internet bör man vara extra försiktig. Det är inte ovanligt att preparaten kan vara direkt skadliga för dina tänder.
Hemblekning ger i 70% av fallen biverkningar. Dessa kan bestå i tandköttsskador alternativt ilningar och isningar i sådan utsträckning att behandlingen måste avbrytas. Ett gott råd är att alltid konsultera en tandläkare innan behandling påbörjas.

Deep bleaching
En kombinationsblekningsmetod som ursprungligen kommer från USA.
Behandlingen påbörjas med en 14 dagars hemblekningsbehandling där patienten sover med extra tjocka specialtillverkade blekskenor.
I dagsläget används en 2-komponents 16%-ig carbamidperoxid. Behandlingen avslutas därefter med en klinikblekning med eller utan ljus.
Behandlingen är främst avsedd för att bleka svårt missfärgade tänder.

Ozonblekning
Forskning pågår kring blekning med ozon. Preliminära invitro(laboratorie)-resultat visar på extremt snabb blekningseffekt på tänder.
Ozon är en mycket giftig och svårkontrollerad gas.
Det är därför mycket tveksamt om denna metod kan nå ut på marknaden som en färdig produkt. Vi bevakar utvecklingen.

Ultraljudsblekning
Aktivering av tandblekningsgel med hjälp av ultraljud har visat sig ge goda resultat. Rörelseenergin i ultraljudet har gett en snabbare nedbrytningsprocess av de missfärgande molekylerna.
Tyvärr har det varit svårt att finna en tandblekningsgel till denna metod som varit stabil nog för att produkten skall kunna bli stor på världsmarknaden. Vi bevakar utvecklingen.

Tandblekning med klordioxid
Tandblekning med aktiv klordioxid har funnits på den Europeiska marknaden sedan millennieskiftet. Klordioxid är en oxiderande gas som på liknande sätt som väteperoxid bryter ner missfärgningar i tändernas emalj utan att skada emaljstrukturen. Forskning och studier har i USA pågått kring produkten sedan 1970-talet. Aktiv klordioxid används idag främst som desinficerande ämne inom livsmedelsindustrin (chark, frukt och grönt), vattenrening, industriell blekning samt som aktiv ingrediens i dentala munvårdsprodukter såsom tandkräm och munskölj. Ett flertal genomförda medicinska studier har visat mycket positiva resultat kring klordioxidens egenskaper. Den största fördelen med klordioxidgasen är att den invitro dödar samtliga bakterier (även multiresistenta), virus, sporer och svamp på mindre tid än en minut. Produkten har blivit stor som tandblekningspreparat på marknader såsom Storbritannien där väteperoxid har varit olagligt att sälja. Som tandblekningspreparat är produkten inte så intressant för den svenska marknaden då den inte har några specifika fördelar jämfört med väteperoxiden. I andra sammanhang såsom tandkräm och munskölj är produkten mycket intressant då den visat sig både vara stabil i rumstemperatur och ha mycket goda egenskaper för oral hälsa.

Fotnot; Klordioxid ClO2 är en gas och skall inte förväxlas med Klorin (varumärke) som finns att köpa i livsmedelshandeln som blekmedel. Calciumhypoklorit och Natriumhypoklorit som används vid vattenrening av simbassänger är också kemiska substanser som ej skall förväxlas med klordioxid. Klorin mm skall ej användas till tandblekning då dessa är dokumenterat skadliga för tändernas emaljstruktur.